Sara Kulturhus

Sara Kulturhus – Skellefteå

Kulturhuset Sara är ett unikt höghusprojekt i trä, som med sina 80 meter blir ett nytt landmärke i Skellefteå. Byggnaden är döpt efter författaren Sara Lidman och kommer att bli ett av världens högsta trähus. Huset kommer att rymma fem fasta verksamheter; Stadsbibliotek, Museum, Skellefteå konsthall, Västerbottenteatern och Elite Hotels. Byggnaden är uppbyggt av olika kroppar vars form och storlek är anpassade till de olika verksamheternas behov.

Fastighetens stomme och fasad präglas av trä, vilket går i linje med Skellefteå kommuns starka träbyggnadsstrategi och ambitioner kring ett hållbart byggande. Byggdelarna till stommen som levereras av Martinsons kommer att binda närmare 9 000 ton Koldioxid under hela sin livstid. Totalt kommer Martinsons att leverera en volym på cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ.

Kulturhuset är placerat i den lägre delen av byggnaden, vars konstruktion av limträpelare och väggskivor av korslimmat trä hjälper till att stabilisera och ta ner lasterna från höghuset. Exponerade takbjälkar som utförs i en kombination av limträ och stålkonstruktion möjliggör en flexibel och öppen planlösning.

Det 20 våningar höga tornet där hotellet huserar uppförs med prefabricerade rumsmoduler i massivt trä som staplas ovanpå varandra mellan trappkärnor i korslimmat trä. Taken på kulturhuset kommer även att kläs med solceller.

Det är en komplex byggnad som kräver effektiva och säkra lösningar där våra skruvar i Solid serien och den stora kompetensen bakom projekteringen bevisar att allt går att bygga i trä.

Fakta

Stomkonstruktion: TK Botnia
Stomleverantör: Martinsons
Arkitekt: White Arkitekter
Entreprenör: HENT Sverige AB
Beställare: Skellefteå Kommun
Färdigställt: 2021

Produkter från Gunnebo Fastening: Solid Serien