Villa Söderköping KL-TRÄ

Villa Söderköping KL-TRÄ

Villa Söderköping KL-TRÄ

KL-trä vinner allt mer mark som byggnadsmaterial. Det är ett klimatsmart alternativ till mindre hållbara material såsom stål och betong. Trä är förnybart, binder koldioxid och bidrar dessutom till en effektiv byggprocess. Det är saker som är viktiga för Erik Wilén som driver Wiléns Trähus. Erik startade sin firma 2017 och samarbetar med Martinsons som levererar Svanen märkta element direkt till byggarbetsplatsen.

Det är fortfarande inte så vanligt att privatbostäder uppförs i KL-trä men detta är något som Erik har nischat in sig på. I skrivande stund uppför han en villa i Söderköping där alla husets innerväggar, ytterväggar, mellanbjälklag och tak består av KL-trä. Stommen monteras med hjälp av en kranbil och sedan skruvas blocken ihop med skruv.

För att garantera rätt hållfasthet är det viktigt att välja rätt dimensioner på infästningen och i detta hus sitter skruvar från Solid serien.

Sedan starten har Erik redan hunnit med att uppföra ett antal fina villor och märker av en ökad efterfrågan på just privatbostäder och fritidshus. Genom sin kunskap och erfarenhet så monteras stommen snabbt och effektivt och efter ett par dagar är hela stommen rest. Husets isolering består av insprutad cellulosa som är gjord av gamla tidningspapper vilket även det binder koldioxid i konstruktionen. Ytterväggarna kommer att bekläs i panel av obehandlat lärkträ som kommer att gråna vackert med tiden.

IMG_0157 (1)
1
Träskruv Dubbelgängad SW-D används i tyngre  träkonstruktioner och där montaget ska vara dolt. I villa Söderköping har stommen skruvats ihop med SW-D skruv från Gunnebo Fastening

Fakta

Stomkonstruktion: Solid Timber
Stomleverantör: Martinsons
Beställare: Wilens Trähus
Färdigställt: 2021

Produkter från Gunnebo Fastening: Solid Serien samt Solid Wood by Gunnebo Fastening ett unikt dimensioneringsprogram för träförband